RUM Kecewa Dengan Menteri

Dengan Menteri Pengangkutan ini, RUM melahirkan kekecewaan kerana kewujudan RNAA.

TAHNIAH KTMB

Keretapi Tanah Melayu Berhad sekali lagi melakar kejayaan yang amat dibanggakan. Tahniah KTMB

Perkhidmatan komuter antara bandar

Perkhidmatan komuter antara bandar Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) beroperasi di kawasan utara sedang melalui melalui sungai di Tasek Gelugor, Seberang Perai Utara, Pulau Pinang. - Foto Amir Irsyad Omar

Barisan EXCO,PEGAWAI UTAMA,PRESIDEN RUM..

Mesyuarat Majlis Bersama Pusat with Head Of Department dan Presiden KTMB Sarbini Tijan. Keharmonian diantara Pengurusan dan Kakitangan. Sokongon penuh kepada PRESIDEN KTMB.

Sahabat RUM dari NUBE

Tidak berseorangan didalam perjuangan, teman-teman dari lain-lain kesatuan turut memberikan sokongan

JAMBATAN KERETAPI KEMUBU DISAMBUNG

JAMBATAN KERETAPI KEMUBU rosak akibat banjir kelantan. Akhir nya jam 1205 hari ini 5 Nov 2015 telah berjaya menyambung kembali jambatan yg rosak.

24 Disember 2012

BONUS/EXGRATIA

RUM merakamkan penghargaan dan terima kasih atas penganugerahan Bonus atau Exgratia kepada semua warga KTMB sebulan gaji atau minima RM 500.00 yg akan dibayar bulan Disember 2012 dan Januari 2013 khusus kepada YAB Dato Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, Perdana Menteri, Malaysia yg sentiasa prihatin dgn warga KTMB.

Penganugerahan ini memberi pengertian kepada kami warga KTMB yg sentiasa menjalankan tugas dengan penuh dedikasi untuk memberi perkhidmatan yang terbaik kepad pengguna selaras dengan KTMB sebagai perkhidmatan sosial.

Kami akan terus meningkatkan prestasi kerja kami untuk memberi perkhidmatan yang terbaik, kami berkeyakinan dengan teraju Datuk Elias Kadir sebagai Presiden KTMB, kecemerlangan KTMB akan mengambil tempat selaras dengan plan pemulihan yang diutarakan.

Malah tahun ini dijangka kos kerugian dapat dikurangkan berbanding tahun lepas RM 220 juta.

Terima kasih jua kpd Dato Sri Ir Mohd Zin, Pengerusi Lembaga Pengarah, KTMB, semua Lembaga Pengarah KTMB yang juga memberi sokongan untuk mendapatkan BONUS/EXGRTIA.

Terima kasih yang tidak terhingga khususnya Datuk Elias Kadir, Presiden KTMB yang sentiasa prihatin dengan non eksekutif yang berpendapatan rendah. Sokongan kuat Datuk dalam mendapatkan Bonus/Exgratia ini amat dihargai.

Terima Kasih kpd Datuk Isa MKD org yang sangat bertanggungjawab sehingga berjaya Bonus/Exgratia ini dinikmati oleh warga KTMB.

Syukur Alhamdulillah.

Semua yg berlaku dgn izin Allah Swt.

RUM

PBO bersara Mei 2013

Majlis Eksekutif yg bersidang baru-baru ini melahirkan rasa syukur bahawa PBO dijangka bersara pada bulan Mei 2013.

Majlis Exco juga memutus dan mendesak pihak tertinggi pengurusan tidak menyambung kontrak PBO, ketetapan telah dibuat sekiranya penyambungan kerja dilakukan maka RUM akan mengambil tindakan perusahaan.

RUM

Ingatan RUM

RUM ibu pejabat akan mempertahankan mana2 pegawai RUM disemua peringkat khususnya semua pemimpin2 RUM di peringkat cawangan.

Ingatan

Jangan disentuh mana-mana pegawai kesatuan, RUM akan bertindak.

Pegawai-pegawai RUM hanya menjalankan tugas dan amanah ahli-ahli.

RUM

RUM tak iktiraf konsultan jadi Pengurus Besar

Majlis Bersama Pusat


RUM mengambil pendirian tidak mengiktiraf consultant menjadi Pengurus Besar, Fleet and Maintenance. 

RUM juga mengambil pendirian tidak akan beri kerjasama dgn Pengurus Besar, Fleet and Maintenance sehingga jawatan Pengurus Besar dikembalikan kpd warga KTMB.

RUM

RUM bantah serah bangunan KTMB kepada MMC

Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan yg Menteri nya ialah Dato Seri Utama Rais Yatim, difahamkan telah menyiapkan "paper" utk dibentangkan kpd Kabinet utk membuat keputusan menyerahkan bangunan KTMB kpd MMC.

Hebatnya Kementerian ini yg menjaga warisan negara, inilah satu2 idea yg terbaik dipelopori oleh Menteri yg sgt berwibawa.

RUM akan terus membantah perkara ini dan memohon Menteri Kabinet menolak cadangan dari Kementerian berkenaan.

RUM