05 Februari 2017

RNAA: APAKAH NASIB PEKERJA URUSAN JALAN INI?

Di bawah ini adalah gambar-gambar pekerja di Jabatan Urusan Jalan yang ditakrifkan pekerja 3D, apakah nasib mereka sekiranya RNAA bakal dilaksanakan pada tahun 2018.

Mereka bekerja siang, malam, banjir, hujan @ panas untuk memastikan landasan keretapi dipulihkan atau berada dalam keadaan selamat, mereka bekerja dengan penuh dedikasi hanya untuk mencari sesuap nasi walaupun gaji yang mereka terima adalah rendah.

Bila wujudnya RNAA adakah mereka ini diperlukan? Kalau diperlukan berapa lama? syarikat yang bakal mengambilalih yang mendapat kontrak pasti berorientasikan keuntungan (profit) maka apakah mereka memerlukan pekerja ini atau membawa pekerja asing dengan gaji rendah boleh duduk dirumah "kongsi" tanpa perlu tanggungan keluarga.

RNAA adalah satu bencana kepada Pekerja KTMB ianya bukan satu idea yang baik tapi akan meranapkan KTMB dan pekerja hanya untuk kepentingan pihak tertentu.

Terima kasih YB Menteri Pengangkutan atas daya usaha untuk mewujudkan RNAA.Kenyataan Rasmi Kesatuan Pekerja-Pekerja KTMB