23 Disember 2015

KOMEN PEKERJA

RUM paparkan komen pekerja dalam Suara RUM di bawah topik CUEPACS VS MTUC.RUM banyak dapat mesej melalui inbox whatsapp personal n group mengenai gaji. RUM tak larat nak komen, cuma tanggungjawab RUM adalah berdasarkan Hak Akta iaitu boleh mencampuri selepas 7hb pada setiap hb, namun penjelasan sebelum ini telah pun diberikan RUM sendiri membantu KTMB dalam usaha mendapatkan suntikan kewangan. Dari aspek lain RUM juga telah merayu pada Presiden KTMB menyegerakan gaji, malah ada komen-komen RUM screen shot dan forward kepada Presiden KTMB, Pengerusi KTMB dan MOF.

Baru sebentar tadi Presiden KTMB mesej saya bahawa beliau berusaha agar gaji dapat di bayar pada 28.12.2015.

RUM amat memahami sebab tak lama lagi sekolah akan di buka keperluan gaji bulanan amat di perlukan, namun gaji bukan RUM yang bayar, gaji di bayar oleh KTMB, part RUM merayu telah dilakukan, membantu telah juga dilakukan.

Semoga masalah yang berlaku pada KTMB mengenai kedudukan kewangan dapat dibantu oleh Kerajaan dengan kadar segera, maklum pembayaran gaji dan lain lain perkara melibatkan pembayaran untuk pekerja ialah lebih kurang RM 20 juta sebulan.

Kenyataan Rasmi Kesatuan Pekerja -Pekerja KTMB